Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus, dr. Magda Rak Cizej, dr. Sebastjan Radišek, Gregor Leskošek

ISSN 2536-233X (za spletno izdajo)
Letnik 32 , št. 5
16. marca 2023
VARSTVO JABLAN IN HRUŠK
1 Fenološki razvoj
Na območju Celjske regije so jablane v povprečju na opazovane lokacije in sorte v fenološki fazi brstenja B (BBCH 51 – 52). Sorte, ki so hitrejše v razvoju (Carjevič, Gala, Summared) prehajajo v fazo zelenega vršička C BBCH (BBCH 53), medtem ko v razvoju najbolj zaostaja sorta Fuji, ki je še v fazi mirovanja. Hruške so v fazi zelenega vršička C (BBCH 53) do mišjega ušesca C3 (BBCH 54).
Na območju Koroške so jablane in hruške še v fenološki fazi začetka brstenja BBCH 51.
2 Jablanov cvetožer
Izvajajte preglede brste na prisotnost jablanovega cvetožerja. Še posebej bodite pozorni v nasadih, kjer ste že imeli težave z obvladovanjem tega škodljivca v preteklih letih in v nasadih blizu gozda.