Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Alenka Ferlež Rus
E-pošta urednika: alenka.ferlez-rus@ihps.si
Uredniški odbor: Alenka Ferlež Rus in Silvo Žveplan

ISSN 2536 – 2372 (za spletno izdajo)
Letnik 28, št. 2
26. aprila 2022
FENOLOŠKI RAZVOJ VINSKE TRTE
Na območju vinorodnega pod okoliša Šmarje – Virštanj, Slovenskih Konjic in Spodnje Savinjske doline je vinska trta v povprečju na opazovane lokacije in sorte v fenološki fazi BBCH 07 – 08 (začetek odpiranja brsta do odpiranja brsta, ko so jasno vidne konice zelenih poganjkov). Na izpostavljenih legah pa sorte, ki so hitrejše v razvoju (Chardonnay, Rumeni muškat…) prehajajo v fazo prvega razprtega lista BBCH 11, medtem ko so pozne sorte (Laški rizling, Šipon…) še v fenološki fazi stadija volne BBCH 05.