Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Prognostično obvestilo o namakanju hmelja, št. 3, 27. julija 2021

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: Boštjan Naglič
E-pošta urednika: Bostjan.Naglic@ihps.si
Ikona za obvestila o namakanju
št. 3
27. julija 2021

Namakanje hmelja

Glede na vremensko napoved bo količina padavin v torek majhna in ne bo bistveno izboljšala preskrbljenosti tal z vodo. Glede na naše meritve se stanje vode v zgornjem in spodnjem sloju tal (20 cm in 40 cm) približuje kritični točki za namakanje z rolomati. To še posebej velja za lažja tla in prvoletne nasade hmelja.

Zaradi tega priporočamo začetek namakanja prvoletnih nasadov hmelja in ostalega hmelja, ki raste na lažjih tleh. Pričakujemo, da se bo vodna bilanca izboljšala v soboto in nedeljo (31. 7. in 1. 8. 2021), ko so napovedane padavine, a je napoved njihove količine še negotova.

 

Tisti, ki uporabljate kapljične namakalne sisteme nadaljujte z namakanjem v skladu z dnevnimi oziroma večdnevnimi potrebami rastlin po vodi. V pomoč naj vam bo informacija, da v tej rastni fazi in tem vremenu hmelj porablja okoli 5 mm vode dnevno oz. drugače povedano: vsakih 5 mm padavin odloži namakanje za 1 dan.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani