Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Obvestilo o namakanju hmelja

Pred nami je prvi letošnji vročinski val. Zaradi vročega in vetrovnega vremena se tla hitro sušijo. Glede na naše meritve se stanje vode v zgornjem in spodnjem sloju tal (20 cm in 40 cm) približuje kritični točki za namakanje z rolomati. To še posebej velja za hmelj na lažjih tleh in za prvoletne nasade hmelja.

Zaradi tega priporočamo začetek namakanja vseh nasadov hmelja. Sicer so v naslednjih dneh napovedane nevihte, a je napoved njihove količine in verjetnosti negotova. V pomoč naj vam bo vodilo, da v tej rastni fazi in tem vremenu hmelj porablja okoli 5 mm vode dnevno oz. drugače povedano: vsakih 5 mm padavin odloži namakanje za 1 dan.

Uporabniki kapljičnih namakalnih sistemov nadaljujte z namakanjem v skladu z dnevnimi oziroma večdnevnimi potrebami rastlin po vodi.

Sprotne informacije o stanju vode v tleh bodo ažurirane v naših Informacijah za pridelovalce, kjer redno objavljamo Obvestila o namakanju.

Žalec, 21.6.2022

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2022 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani