Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 2. septembra

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

Merjeni parametri potrjujejo tehnološko zrelost sorte Bobek tako v Savinjski dolini kot na Koroškem.  

Sorta Celeia na vzorčenih lokacijah v teh dneh prehaja v tehnološko zrelost. Masa storžkov in vsebnost alfa-kislin sta se ustalili. Vsebnost alfa-kislin je 2,8-3,0 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago) glede na vzorčeno lokacijo. Masa 100 suhih storžkov je 8,1-9,0 g, vsebnost vlage pa 78,9-80,7 %.

Sorta S. Wolf prešla v tehnološko zrelost konec prejšnjega tedna/tekom vikenda. Storži te sorte so zeleni, kompaktni, zaprti, šumijo in prijetno dišijo, vsebujejo 73-75 % vlage glede na vzorčeno lokacijo v Savinjski dolini in 75-67 % na Koroškem. Masa 100 suhih storžkov je 11,0-13,6 g na lokacijah Savinjske doline in 8,5 do 9,7 g na Koroškem.

Storžki sorte S. Cardinal so v zadnjih dneh še nekoliko pridobili na vsebnosti alfa-kislin, vlaga je 74,6-75,6 % glede na vzorčeno lokacijo, storžki so debeli, že šumijo, so zaprti in se odbijajo, malo pa jih je še medlih, ima značilno aromo. Masa 100 suhih storžkov se je ustalila in je 12,3 – 15,4 g, vsebnost alfa-kislin je 9,9-11,6 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago) glede na vzorčeno lokacijo. Na vzorčenih lokacijah je ta sorta prešla v tehnološko zrelost.

Rezultati naslednjega vzorčenja sort S. Eagle in S. Eureka bodo objavljeni v četrtek, 5. 9. 2019 po 15 uri, rezultati vzorčenja sort Celeia, S. Wolf in S. Cardinal pa v petek, 6. septembra po 15 uri.

Glede začetka obiranja posamezne sorte na vaši kmetiji se odločajte individualno – orientirate se glede na spremljanje tehnoloških parametrov, pred odločitvijo pa prinesete vzorec storžkov iz vašega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage oziroma tudi na vsebnost alfa-kislin. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo – upravna stavba IHPS, prvo nadstropje – vsak dan do 13. ure.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2022 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani