Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 26. avgusta

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

Sorta Savinjski golding je prešla v tehnološko zrelost 19. avgusta.

V začetku tega tedna (26. avgust) pa sta v tehnološko zrelost na vzorčenih lokacijah prešli tudi sorti Styrian gold in Aurora. Masa 100 suhih storžkov obeh sort se je v zadnjih dneh še nekoliko povečala; pri sorti S. Gold na 10,6 g in pri sorti Aurora na 9,4 do 12,2 g (glede na vzorčeno lokacijo). Vsebnost alfa-kislin je pri sorti Aurora od 8,2 do 10,7 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago)  glede na vzorčeno lokacijo.

Storžki sorte S. Fox so zeleni, debeli, nekaj drobljivih, kar diši in šumi, nekaj še medlih in drobnih.  Vsebujejo 79,1 % vlage ter 4,6 %  alfa-kislin v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki sorte S. Dragon so zeleni, debeli, malo drobljivih, diši, šumi, zelo malo medlih. Vsebujejo 78,0 % vlage ter 6,2 %  alfa-kislin v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Na vzorčeni lokaciji storžki trenutno še niso dozoreli, na terenu pa sta na nekaterih lokacijah sorti že prijetno dišeči in s tem že primerni za obiranje.

Storžki sorte Bobek na vzorčeni lokaciji vsebujejo 78,7 % vlage, vsebnost alfa kislin je 5,3 v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, nekaj je še medlih in drobnih, ostali že pridobivajo prijeten vonj in že nekoliko šumijo.

Storžki sorte Celeia na vzorčenih lokacijah vsebujejo še 81,3 % vlage, vsebnost alfa-kislin je 2,5 do 2,7 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, še drobni in medli in še rastejo oziroma pridobivajo na masi.

Storžki sorte S. Wolf na vzorčeni lokaciji vsebujejo 79,7 % vlage, vsebnost alfa kislin je 12,2 v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, kar debeli, malo še kar medlih, nekaj še drobnih, ostali že nekoliko šumijo, so kompaktni in že nekoliko dišijo. Storžki sorte S. Cardinal so zeleni, zaprti, še veliko medlih in drobnih. Vsebujejo 77,5 % vlage ter 9,2 do 9,5 %  alfa-kislin v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki sorte S. Colibri zeleni, zaprti, še kar veliko medlih in drobnih, malo jih je že šumečih. Vsebujejo 78,9 % vlage ter 2,2 %  alfa-kislin v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago).  Storžki sorte S. Eagle so kompaktni, zeleni, zaprti, nekaj jih je že kar debelih, nekaj še medlih in drobnih, nekaj šumi in odbija. Vsebujejo 77,5 % vlage. Storžki sorte S. Eureka so debeli, zaprti, zeleni in še kar medli. Vsebujejo 82,3 % vlage ter 10,3 %  alfa-kislin v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago).

Glede začetka obiranja posamezne sorte na vaši kmetiji se odločajte individualno – orientirate se glede na spremljanje tehnoloških parametrov, pred odločitvijo pa prinesete vzorec storžkov iz vašega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage oziroma tudi na vsebnost alfa-kislin. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Rezultati naslednjega vzorčenja  29. 8. bodo objavljeni v petek, 30. 8. 2019, po 15 uri.

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo – upravna stavba IHPS, prvo nadstropje – vsak dan do 13. ure.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2021 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani