Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 29. avgusta

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

Sorta Aurora, je v začetku tega tedna prešla v tehnološko zrelost. Masa 100 suhih storžkov je 10,7 do 12,6 g. Vsebnost alfa-kislin se je ustalila in je od 7,9 do 10,7 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago) glede na vzorčeno lokacijo.

Storžki sorte S. Dragon so zeleni, debeli, malo drobljivih, diši, šumi, zelo malo medlih. Vsebujejo 77,2 % vlage ter 6,4 % alfa-kislin v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Sorta je tekom tedna na vzorčeni lokaciji prešla v tehnološko zrelost. Storžki sorte S. Fox so zeleni, debeli, šumijo, nekaj je drobljivi, imajo fino sadno aromo. Vsebujejo 78,9 % vlage ter 5,3 % alfa-kislin v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Masa 100 storžkov je 13,3 g. Sorta je v tem terminu tehnološko zrela.

Storžki sorte Bobek na vzorčeni lokaciji vsebujejo 76,8 % vlage, vsebnost alfa kislin je 5,3 v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago) in ne narašča več. Storžki so sicer od zadnjega vzorčenja pridobili na masi in je 9,1 g/100 suhih storžkov. Storžki so zeleni, zaprti, nekaj je še medlih in drobnih, imajo prijetno aromo. Parametri zrelosti pri tej sorti so se na vzorčeni lokaciji ustalili tako sorta prehaja v tehnološko zrelost.

Storžki sorte Celeia na vzorčenih lokacijah vsebujejo še od 79,7 % do 80,6 % vlage, vsebnost alfa-kislin je 2,8 do 3,0 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so zeleni, zaprti, še drobni in medli in še rastejo oziroma pridobivajo na masi, ki je 8,4 do 9 g/100 suhih storžkov.

Storžki sorte S. Wolf na vzorčeni lokaciji vsebujejo 74,7 % vlage, vsebnost alfa-kislin je 13,1% v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Storžki so pridobili na masi in je 12,3 g. Storžki so zeleni, zaprti, kar debeli, malo še kar medlih, nekaj še drobnih, ostali že nekoliko šumijo, so kompaktni in že imajo značilno sadno aromo.

Rezultate vzorčenj za sorte S. Wolf, S Cardinal, S. Eureka, S. Eagle in S. Kolibri, ki jih izvajamo v sklopu drugih strokovnih nalog bomo objavili v ponedeljek 2. 9. 2019 (vzorčenja izvajamo danes 30.8.2019).

Glede začetka obiranja posamezne sorte na vaši kmetiji se odločajte individualno – orientirate se glede na spremljanje tehnoloških parametrov, pred odločitvijo pa prinesete vzorec storžkov iz vašega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage oziroma tudi na vsebnost alfa-kislin. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Rezultati naslednjega vzorčenja 2. 9. bodo objavljeni v torek. 3. 9. 2019, po 15 uri.

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo – upravna stavba IHPS, prvo nadstropje – vsak dan do 13. ure.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2021 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani