Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 30. avgusta

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

Na podlagi dodatnih vzorčenj iz poskusov ocenjujemo, da je sorta S. Wolf v teh dneh prešla v tehnološko zrelost. Storži te sorte so zeleni, zaprti, šumijo in prijetno dišijo, vsebujejo 74-78 % vlage, vsebnost alfa-kislin je 11,6 do 15,0 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago) glede na vzorčeno lokacijo. Masa 100 suhih storžkov je 8,3 do 12,3 g.

Storžki sorte S. Cardinal so v zadnjih dneh pridobili na vsebnosti alfa-kislin, vlaga je 77,7-78,7 % glede na vzorčeno lokacijo, storžki so debeli, že kar šumijo, so zaprti in se odbijajo, malo pa jih je še medlih. Masa 100 suhih storžkov se ustaljuje in je 11,3-12,3 %, vsebnost alfa-kislin se je v zadnjih dneh povečala na 10,6-11,0% v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago) glede na vzorčeno lokacijo. Pričakujemo, da bo ta sorta tekom tega tedna prešla v tehnološko zrelost.

Storžki sorte S. Eagle še pridobivajo tako na masi kot vsebnosti alfa-kislin, prav tako storžki sorte S. Kolibri. Slednji so zeleni, že nekoliko šumijo in se odbijajo, že imajo prijetno sadni vonj, nekaj pa jih je še medlih in drobnih.  Storžki sorte S. Eureka pridobivajo na vsebnosti alfa-kislin, masa storžkov se sicer  v zadnjih dneh ni povečala, vendar je vlaga v storžkih še 80,5 %.

Glede začetka obiranja posamezne sorte na vaši kmetiji se odločajte individualno – orientirate se glede na spremljanje tehnoloških parametrov, pred odločitvijo pa prinesete vzorec storžkov iz vašega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage oziroma tudi na vsebnost alfa-kislin. Upoštevajte tudi izteke karenc.

Rezultati naslednjega vzorčenja – v ponedeljek, 2. 9. 2019 – bodo objavljeni v torek, 3. 9. 2019, po 15 uri.

Vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin

Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.

Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.

Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.

Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo – upravna stavba IHPS, prvo nadstropje – vsak dan do 13. ure.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani