Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje dozorevanja hmelja – rezultati vzorčenja 5. septembra

Dr. Barbara Čeh in Monika Oset Luskar, IHPS

Sorta Celeia je na vzorčenih lokacijah v tehnološki zrelosti. Masa in dolžina storžkov sta ustaljeni. Tudi sorta S. Wolf je v tehnološki zrelosti. Storžki prijetno dišijo. Storži sorte S. Cardinal so vzorčenih lokacijah v tehnološki zrelosti, razen na eni lokaciji, kjer pa so že dobili neprijeten vonj. V tem tednu je v tehnološko zrelost prešla tudi sorta S. Eureka. Storžki so zeleni, debeli, kompaktni, kar šumijo, je sicer še kar nekaj drobnih in medlih. Vlaga v storžkih je 78,8 %, vsebnost alfa-kislin 13,8 % v zračno suhih storžkih (storžki z 11 % vlago). Masa 100 suhih storžkov je 17,6.

S tem smo vzorčenje in poročanje glede nastopa tehnološke zrelosti po sortah v letu 2019 zaključili.

Pojasnilo: V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, smo v letu 2019 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje.  Vzorčenja IHPS in KGZS, KGZ Celje smo izvajali v časovnem intervalu od 3 do 7 dni. Rezultate smo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih ažurirali načeloma ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko smo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali smo tudi preko Hmeljarskih informacij.

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2022 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani