Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2023 – rezultati vzorčenja 11. septembra

Dr. Barbara Čeh, Monika Oset Luskar in Darja Zupanc, IHPS (13.09.2023)

Sorta Styrian Wolf je v Savinjski dolini v tehnološki zrelosti. Vlaga v storžkih je trenutno 70-71%, vsebnost alfa-kislin je ustaljena na 13,5% v storžkih z 11% vlago, prav tako je masa 100 suhih storžkov ustaljena pri 12,0 g, dolžina je do 22 mm. Storžki so zeleni, se odbijajo, so zaprti, gredo od vretenc, lepo dišijo in šumijo.

Sorta Styrian Gold je prešla tehnološko zrelost, kar potrjujejo opravljene analize. Storžki se drobijo, vonj pa je značilen za prezrel hmelj. Vlaga v storžkih je 77%, vsebnost alfa-kislin ostaja na 3,1% v storžkih z 11-odstotno vlago, masa 100 suhih storžkov in njihova dolžina pa se sta se še dodatno zmanjšali in sicer na 8,9 g oz. 24 mm.

S tem smo vzorčenja za napoved tehnološke zrelosti v okviru Strokovne naloge tehnologije pridelave in predelave hmelja za letošnje leto zaključili.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani