Dr. Barbara Čeh, Monika Oset Luskar in Darja Zupanc, IHPS (5.09.2023)
Sorta Styrian Gold še vedno lepo diši, stožki se odbijajo, gredo od vretenc.
Sorta Styrian Wolf je na vzorčenih lokacijah v Savinjski dolini v preteklih dneh prešla v tehnološko zrelost. Vlaga v storžkih je trenutno 71,9% do 73,6%, vsebnost alfa-kislin 12,7% do 13,9% v storžkih z 11% vlago, masa 100 suhih storžkov se je v zadnjih dneh povečala na 11,6 do 13,5 g, dolžina se je povečala na 23 mm. Storžki so zeleni, se kar odbijajo, so zaprti, gredo od vretenc, dišijo in šumijo.
V teh dneh pa prehaja v tehnološko zrelost v Savinjski dolini še sorta Celeia. Vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11% vlago je 3,9 do 4,5%.
V Radljah je vlaga v storžkih 82,1%, masa 100 suhih storžkov se je v zadnjih dneh povečala na 10,7 g, vsebnost alfa-kislin je 5,7% v storžkih z 11% vlago. Storžki so debeli, nekaj je drobljivih, dišijo, že kar gredo od vretenc, šumijo, malo je še medlih in drobnih. Tudi na tej vzorčeni lokaciji se bliža prehod v tehnološko zrelost predvidoma v prihodnjih dneh/konec tedna. Več bodo povedali rezultati četrtkovega vzorčenja.
Rezultati naslednjih meritev parametrov tehnološke zrelosti bodo objavljeni v petek, 8. septembra, če dan prej (ko izvedemo vzorčenja storžkov) ne bo dežja, sicer dan kasneje.
Opomba: Podatki spremljanja tehnoloških parametrov na več lokacijah naj vam služijo orientirajtacijsko. Za začetek obiranja na posameznih lokacijah se odločajte individualno. Pred odločitvijo predlagamo, da prinesite vzorec storžkov iz določenega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage, priporočljivo tudi na vsebnost alfa-kislin. Treba pa je paziti tudi na izteke karenc!
Navodilo za vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin:
- Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.
- Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.
- Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.
- Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo, upravna stavba IHPS, prvo nadstropje vsak dan do 13. ure.
Pojasnilo: V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, bomo v letu 2023 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, ki sodeluje pri vzorčenju. Vzorčenje in napoved tehnološke zrelosti bomo izvajali za sorte hmelja, ki zavzemajo več kot 30 ha površin: Savinjski golding, Aurora, Celeia, Bobek, Styrian gold in Styrian Wolf, in sicer v časovnem intervalu od 3 do 4 dni. Rezultate bomo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih bomo ažurirali ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko bomo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali bomo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko bodo le-te izhajale.