Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Spremljanje parametrov tehnološke zrelosti v letu 2023 – rezultati vzorčenja 4. septembra

Dr. Barbara Čeh, Monika Oset Luskar in Darja Zupanc, IHPS (5.09.2023)

Sorta Styrian Gold še vedno lepo diši, stožki se odbijajo, gredo od vretenc.

Sorta Styrian Wolf je na vzorčenih lokacijah v Savinjski dolini v preteklih dneh prešla v tehnološko zrelost. Vlaga v storžkih je trenutno 71,9% do 73,6%, vsebnost alfa-kislin 12,7% do 13,9% v storžkih z 11% vlago, masa 100 suhih storžkov se je v zadnjih dneh povečala na 11,6 do 13,5 g, dolžina se je povečala na 23 mm. Storžki so zeleni, se kar odbijajo, so zaprti, gredo od vretenc, dišijo in šumijo.

V teh dneh pa prehaja v tehnološko zrelost v Savinjski dolini še sorta Celeia. Vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11% vlago je 3,9 do 4,5%.

V Radljah je vlaga v storžkih 82,1%, masa 100 suhih storžkov se je v zadnjih dneh povečala na 10,7 g, vsebnost alfa-kislin je 5,7% v storžkih z 11% vlago. Storžki so debeli, nekaj je drobljivih, dišijo, že kar gredo od vretenc, šumijo, malo je še medlih in drobnih. Tudi na tej vzorčeni lokaciji se bliža prehod v tehnološko zrelost predvidoma v prihodnjih dneh/konec tedna. Več bodo povedali rezultati četrtkovega vzorčenja.

Rezultati naslednjih meritev parametrov tehnološke zrelosti bodo objavljeni v petek, 8. septembra, če dan prej (ko izvedemo vzorčenja storžkov) ne bo dežja, sicer dan kasneje.

Opomba: Podatki spremljanja tehnoloških parametrov na več lokacijah naj vam služijo orientirajtacijsko. Za začetek obiranja na posameznih lokacijah se odločajte individualno. Pred odločitvijo predlagamo, da prinesite vzorec storžkov iz določenega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage, priporočljivo tudi na vsebnost alfa-kislin. Treba pa je paziti tudi na izteke karenc!

Navodilo za vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin:

  • Na vzorcih naj bo navedeno: ime sorte, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja ter ime lastnika vzorca.
  • Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. Škatlico takoj po nabiranju zaprete. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.
  • Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.
  • Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo, upravna stavba IHPS, prvo nadstropje vsak dan do 13. ure.

Pojasnilo: V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, bomo v letu 2023 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, ki sodeluje pri vzorčenju. Vzorčenje in napoved tehnološke zrelosti bomo izvajali za sorte hmelja, ki zavzemajo več kot 30 ha površin:  Savinjski golding, Aurora, Celeia, Bobek, Styrian gold in Styrian Wolf, in sicer v časovnem intervalu od 3 do 4 dni. Rezultate bomo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih bomo ažurirali ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko bomo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali bomo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko bodo le-te izhajale.

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2023 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani