Sorta Bobek je v tehnološki zrelosti. Parametri tehnološke zrelosti ostajajo na ravni vzorčenja 29. 8. 2024.
Sorta Celeia je v Savinjski dolini v tehnološki zrelosti. Storžki imajo vse lastnosti zrelega hmelja. Se odbijajo, šumijo, vretenca se ne razcepijo, imajo prijetno hmeljno aromo. Vlaga v storžkih je na nekaterih lokacijah padla pod 80 %, masa 100 suhih storžkov se je ustalila in je od 7,8 g do 9,8 g, vsebnost alfa-kislin je od 2,6 % do 3,6 % v storžkih z 11% vlago. V Radljah ta sorta prehaja v tehnološko zrelost v teh dneh. Vlaga v storžkih je padla na 81 %, vsebnost alfa-kislin in masa 100 storžkov ostajata na ravni prejšnjega vzorčenja: masa 100 suhih storžkov se je ustalila in je od 7,8 g vsebnost alfa-kislin je 5,3 % v storžkih z 11% vlago.
Sorta Styrian Wolf na vzorčeni lokaciji v Savinjski dolini v teh dneh prehaja v tehnološko zrelost. Storžki so zeleni, se odbijajo, so zaprti, malo jih je še medlih, vretenca se ne razcepijo, dišijo in šumijo. Vlaga v storžkih je 72,8 %, vsebnost alfa-kislin se je ustalila na 13,7 % v storžkih z 11% vlago, masa 100 suhih storžkov se je v zadnjih dneh malo povečala na 12,5 g, dolžina je povprečno 20 mm.
Rezultati naslednjih meritev parametrov tehnološke zrelosti bodo objavljeni v petek, 6. septembra 2024.
Opomba: Podatki spremljanja tehnoloških parametrov na več lokacijah naj vam služijo orientacijsko. Za začetek obiranja na posameznih lokacijah se odločajte individualno. Pred odločitvijo predlagamo, da prinesite vzorec storžkov iz določenega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage, priporočljivo tudi na vsebnost alfa-kislin. Treba pa je paziti tudi na izteke karenc!
Navodilo za vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin
- Na vzorcih naj bo navedeno: ime lastnika vzorca, e – naslov, sorta, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja.
- Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.
- Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.
- Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo, upravna stavba IHPS, prvo nadstropje vsak dan do 13. ure.
Pojasnilo: V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, bomo v letu 2024 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, ki sodeluje pri vzorčenju. Vzorčenje in napoved tehnološke zrelosti bomo izvajali za sorte hmelja, ki zavzemajo več kot 30 ha površin: Savinjski golding, Aurora, Celeia, Bobek, Styrian gold in Styrian Wolf, in sicer v časovnem intervalu od 3 do 4 dni.
Rezultate bomo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih bomo ažurirali ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko bomo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali bomo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko bodo le-te izhajale.