Sorta Styrian gold je tehnološko zrelost prešla okrog 25. avgusta. Vsi merjeni parametri tehnološke zrelosti ostajajo na ravni prejšnjega vzorčenja. Vlaga je 78,8%, masa 100 suhih storžkov je 7,2 g, vsebnost alfa-kislin je 3,0 % v storžkih z 11% vlago.
Sorta Aurora je v tehnološki zrelosti.
Storžki sorte Aurora ne glede na vzorčeno lokacijo so zeleni, zaprti, lepo dišijo, šumijo, se odbijajo, vretenca ostajajo cela. Vlaga v storžkih je od 77,8 % do 78,1 %, vsebnost alfa-kislin je od 8,1 % do 10,5 % v storžkih z 11% vlago. Povprečna dolžina storžkov se je ustalila na 20 mm. Storžki od zadnjega vzorčenja so minimalno pridobili na masi; masa 100 suhih storžkov, ki je med 9,6 g do 11,9 g.
Storžki sorte Bobek v Savinjski dolini so zeleni, se že nekoliko odbijajo, so zaprti, malo jih je še medlih, vretenca se že razcepijo, storžki že dišijo in šumijo. Vlaga v storžkih je 78,0 %, vsebnost alfa-kislin 3,9 % v storžkih z 11 % vlago, masa 100 suhih storžkov je 6,6 g, povprečna dolžina je 19 mm. Storžki sorte Bobek so od zadnjega vzorčenja minimalno pridobili na vsebnosti alfa-kislin, masi 100 storžkov, ter dolžini. Sorta v teh dneh prehaja v tehnološko zrelost.
Storžki sorte Celeia v Savinjski dolini imajo vlago še nad 80 %, od 80,4 % do 81,0 % glede na lokacijo, so zeleni debeli, zaprti, vretenca se še razcepijo, še kar nekaj je storžkov medlih, že šumijo in imajo prijeten vonj. Podobno stanje je na ptujskem območju. Storžki sorte Celeia od zadnjega vzorčenja niso pridobili na vsebnosti alfa-kislin, so pa na masi 100 storžkov. Vsebnost alfa-kislin je 3,2 % v storžkih z 11 % vlago, masa 100 suhih storžkov je 8,8 g do 10,3 g glede na vzorčeno lokacijo.
V Radljah je vlaga v storžkih 82,3%, masa 100 suhih storžkov je 8 g, vsebnost alfa-kislin je 5,1% v storžkih z 11% vlago. Parametri se od zadnjega vzorčenja niso bistveno spremenili.
Sorta Styrian Wolf ima v storžkih 74,8 % vlage, kar je značilno za nove sorte (nižja vsebnost vlage v prehodu v tehnološko zrelost) vsebnost alfa-kislin v storžkih z 11 % vlago je od zadnjega vzorčenja narasla na 14,1 %, masa 100 suhih storžkov se je povečala na 11,6 g, povprečna dolžina je 21 mm. Storžki so zeleni, zaprti, kompaktni, prijetno dišijo, malo že šumijo, nekaj je še drobnih in medlih, vretenca se še cepijo, storžki že imajo rahlo tipičen vonj te sorte.
Parametri vrednotenja sorte Styrian Wolf na lokaciji Radlje so: vlaga v storžkih je 76 %, 13,8 % alfa-kislin na 11% vlago, masa 100 suhih storžkov je 14 g.
Rezultati naslednjih meritev parametrov tehnološke zrelosti bodo objavljeni v torek, 3. septembra 2024.
Opomba: Podatki spremljanja tehnoloških parametrov na več lokacijah naj vam služijo orientacijsko. Za začetek obiranja na posameznih lokacijah se odločajte individualno. Pred odločitvijo predlagamo, da prinesite vzorec storžkov iz določenega hmeljišča v analizo na IHPS vsaj na vsebnost vlage, priporočljivo tudi na vsebnost alfa-kislin. Treba pa je paziti tudi na izteke karenc!
Navodilo za vzorčenje storžkov v hmeljiščih za analizo na vsebnost vlage in alfa-kislin
- Na vzorcih naj bo navedeno: ime lastnika vzorca, e – naslov, sorta, datum vzorčenja in lokacija vzorčenja.
- Za vzorec na analizo vsebnosti vlage se storžki nabirajo v oštevilčene sušilne posode iz aluminija, s pokrovom (okrog 5–10 g svežih storžkov), ki si jih izposodite na inštitutu. V primeru dežja ali rose se vzorec ne vzame. Če vzorce takoj po nabiranju ne prinesete v analizo, jih je potrebno hraniti v zaprti škatlici v hladilniku največ do naslednjega dne.
- Vzorec za analizo na vsebnost alfa-kislin: zadostuje 1,5–2 litra nabranih storžkov (povprečen vzorec storžkov vsaj tridesetih rastlin v nasadu iz zgornje in srednje tretjine rastlin), pri sortah z večjo nasipno gostoto (večji storžki) pa mora biti ta količina nekoliko večja. V primeru dežja ali rose se vzorci lahko nabirajo.
- Vzorce sprejemamo na Oddelku za agrokemijo, upravna stavba IHPS, prvo nadstropje vsak dan do 13. ure.
Pojasnilo: V sklopu Strokovne naloge Tehnologija pridelave in predelave hmelja, ki jo izvaja IHPS, bomo v letu 2024 spremljali parametre tehnološke zrelosti (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) na več pedološko in krajevno različnih lokacijah, ki smo jih določili v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje, ki sodeluje pri vzorčenju. Vzorčenje in napoved tehnološke zrelosti bomo izvajali za sorte hmelja, ki zavzemajo več kot 30 ha površin: Savinjski golding, Aurora, Celeia, Bobek, Styrian gold in Styrian Wolf, in sicer v časovnem intervalu od 3 do 4 dni.
Rezultate bomo objavljali sproti na spletni strani IHPS pod AKTUALNO, in jih bomo ažurirali ob torkih in petkih po 15 uri, razen v primeru dežja, ko bomo vzorčenje prestavili na prvi dan brez padavin. Poročali bomo tudi preko Hmeljarskih informacij, ko bodo le-te izhajale.