Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Ukrepanje v stresnih razmerah za rast hmelja

Ob prekomerni namočenosti tal (ko se tla ustrezno osušijo), po toči, visokih temperaturah … je priporočljivo prizadete rastline poškropiti z enim od pripravkov, ki delujejo na rastline kot stimulatorji rasti. Uporabite lahko tekoče foliarno gnojilo na osnovi aminokislin, npr. Etamin (200 do 300 ml/100 litrov vode; vsebuje tudi hranila, in sicer dušik, fosfor in kalij), Protifert LMW (v 0,35 % koncentraciji; vsebuje tudi dušik in ogljik), Drin (v 0,17 % koncentraciji; vsebuje tudi dušik, ogljik in organsko snov), Delfan Plus (0,4–0,45 l/ha; vsebuje tudi dušik in organsko snov). Ti pripravki delujejo kot naravni aktivatorji metabolnih procesov, kar ugodno vpliva na rast in razvoj rastline – aktivirajo se biokemični in encimski procesi v rastlini. Poleg aminokislin vsebujejo še naravne biološke pospeševalce in mikrohranila.

Priporočljiva sta tudi Fructol Bio (2 l/ha max 3 l/ha) in Fructol (2 l/ha) ter pripravki iz alg, npr. Coralite KR+ (vsebuje 42 % kalcija, 3 % magnezija, alignate, vitamine, aminokisline in elemente v sledovih; deluje tako, da se poškodbe na rastlinah hitreje sanirajo – omogoči rastlinam hitrejše okrevanje), AlgoVital Plus (1,5‒2 l/ha; vsebuje tudi ogljikove hidrate, vitamine, predstopnje rastlinskih hormonov, mikro- in sekundarna hranila) ali Algoplasmin (v 0,4 % koncentraciji; narejen iz vitaliziranih rdečih morskih alg in sedimentnih mineralov). Na krompirju so ugotovili, da imajo pripravki na osnovi rdečih morskih alg tudi protiviroidno delovanje, zato Algoplasmin še posebej priporočamo v hmeljiščih, kjer je bila potrjena huda viroidna zakrnelost hmelja. Uporabite lahko tudi tekoče organsko-mineralno kompleksno gnojilo Basfoliar Aktiv (1,5 l/ ha).

Na trgu so seveda tudi drugi pripravki, navajamo tiste, ki smo jih preizkusili v poskusih IHPS.

B. Čeh, S. Radišek in M. Oset Luskar

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2021 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani