Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

LAS: Senzorično vrednotenje agroživilskih produktov

Senzorično vrednotenje agroživilskih produktov

Logotip: LAS Spodnje Savinjske doline

Logotip: EU Evropski sklad za regionalni-razvoj

Logotip: Skupna kmetijska politika. Sofinancira Evropska Unija

Na območju Spodnje Savinjske doline (SSD) imamo skoncentrirano hmeljarsko dejavnost, ki obsega približno 75% vse hmeljne proizvodnje v Sloveniji, pri čemer se moramo zavedati, da se 95% vsega slovenskega hmelja izvozi. To postavlja Slovenijo na visoko peto mesto na svetu in daje na področju SSD zaposlitev članom približno 100 kmetijskih gospodarstev. Hmeljarstvo je kot kmetijsko intenzivna panoga zelo odvisna od klimatskih pogojev v rastni sezoni in hmelj je primer rastlinske vrste, ki potrebuje zadostne količine vode in ne tolerira visokih temperatur. Visoke temperature in pomanjkanje vode, ki so oboje posledica podnebnih sprememb v zadnjem času, rezultirajo v nižji kvaliteti pridelanega hmelja. Do določene mere se lahko negativne posledice zmanjšajo z izvajanje namakanja, ne moremo pa pomagati v primeru visokih temperatur. Končne porabnike hmelja (pivovarne) pogosto zanima kako so razmere vplivale na kvaliteto hmelja. Za tako oceno je nujno potrebna izvedba senzorične ocene, ki mora biti izvedena z ustrezno usposobljenim panelom in v primernem okolju. Enako velja tudi za vrednotenje novih hmeljnih kultivarjev, ki nastajajo v okviru žlahtniteljskega programa, katerega cilj je izbira genotipov tolerantnih na sušni in temperaturni stres.

Enako kot v primeru hmelja je pomembna določitev pivovarske vrednosti hmelja v pivu, ki je bistveno odvisna od uporabljenega kultivarja hmelja, ostalih pivovarskih surovin in tehnološkega procesa. Poleg osnovnih kemijskih analiz, je tudi tukaj bistvena senzorična ocena panela, ki nam poda podatke o sprejemljivosti in uporabnosti hmelja v pivovarstvu.

Poleg omenjenega imamo na področju SSD veliko število kmetij z dopolnilno dejavnostjo in malih podjetij, katerih dejavnost se nanaša na predelavo kmetijskih pridelkov ali proizvodnjo živilskih produktov na področju mleka in sirarstva, mesne predelave, uporabe zdravilnih in aromatičnih rastlin, čebelarstvo… Za prav vsa področja je značilno, da se deležniki poskušajo organizirati, s ciljem povečanja prodaje, ki jo želijo povečati z raznimi tematskim dogodki kot so ocenjevanja njihovih izdelkov (salamijada…). Po drugi strani pa seveda želijo tudi dobiti objektivne ocene o kakovosti njihovih izdelkov, kjer pa je temelj senzorično ocenjevanje v primerno opremljenem prostoru.

Vsem zgoraj opisanim situacijam je skupno, da v SSD nimamo ustreznih prostorov in opreme in s pričujočim projektom želimo vzpostaviti osnovno infrastrukturo, ki bo takšna senzorična vrednotenja omogočala.

Cilj projekta je tako vzpostavitev infrastrukture za senzorično vrednotenje agroživilskih produktov primarne proizvodnje (hmelj) in predelovalnih podjetij na področju SSD (predelan hmelj, pivo, izdelki dopolnilnih dejavnosti na kmetijah – mesni, mlečni, sadni izdelki). Na nivoju primarne pridelave želimo postaviti pogoje za proučevanje novih kultivarjev hmelja in ugotavljati negativne posledice podnebnih sprememb in na ta način podati informacije hmeljarjev katere kultivarje gojite in katere agrotehnične ukrepe uporabljati za blažitev podnebnih sprememb. Predelovalcem in proizvajalcem živilskih izdelkov pa želimo ponuditi orodje za vrednotenje kakovosti njihovih produktov s ciljem dviga kvalitete, diverzifikacije proizvodnje in vzpostavljanja partnerstev znotraj dejavnosti in z potencialnimi potrošniki.

  • Degustacijski boksi
  • Hladilna omara 0-20
  • Hladilna omara 0-60
  • Tablični računalniki
  • Aplikacija za senzorično ocenjevanje
  • Avtomatska pipeta
  • Volumski dozator
  • Kozarci različnih oblik
  • Vzpostavitev centra za senzorično vrednotenje živil,
  • Usposabljanje senzoričnih ocenjevalcev
  • Promocija in lokalnih ponudnikov kulinarike
  • Ustvarjanje dodatnih delovnih mest in dejavnosti na kmetijskih gospodarstvih
  • Izdaja priročnika za vrednostenje senzorike v tiskani obliki
  1. maj 2025 do 30. oktober 2025

 

 

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2025 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani