Pojdi do vsebine
Logotip: Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

Hmeljarske informacije, Letnik 39, št. 4, 12. aprila 2022

Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta Žalskega tabora 2, 3310 Žalec
Urednik/ca: dr. Magda Rak Cizej
E-pošta urednika: magda.rak-cizej@ihps.si
Naklada: 200 izvodov
Ikona: Storžek hmelja v dveh barvah (temnozeleni listi in svetlo zeleni storžek)
ISSN 2536 - 2062
Letnik 39, št. 4
12. aprila 2022

Seznam dovoljenih pripravkov za EKO pridelavo hmelja (M. Rak Cizej)

Obveščamo vas, da najdete na spletni strani IHPS (https://www.ihps.si/hmeljarstvo/seznam-fitofarmacevtskih-sredstev-v-hmeljarstvu/) aktualni seznam FFS, ki so dovoljena za uporabo v hmelju, seznam FFS, ki so dovoljeni v ekološki pridelavi in seznam aktivnih snovi s podatki o maksimalni količini ostankov za posamične aktivne snovi, ki so različne za različne države.

Izdano dovoljenje za nujne primere na hmelju za defoliant Beloukha (M. Rak Cizej)

Na pobudo IHPS je Uprava za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin RS dne, 8. 4. 2022 izdala nujno dovoljenje za uporabo sredstva Beloukha za uporabo na hmelju za zatiranje odvečnih, stranskih poganjkov hmelja. Beloukha se sme uporabljati 1-krat letno v odmerku 5,3 l/ha. Dovoljenje je izdano za obdobje od 1. 6. do 30. 9. 2022.

Primarna okužba hmeljeve peronospore (M. Rak Cizej)

Primarna okužba hmeljeve peronospore je pomembna bolezen hmelja, ki prizadene večino slovenskih sort hmelja. Nekatere so na omenjeno bolezni še posebej občutljive, med njimi so: Savinjski golding, Bobek, Dana, STY Eureka, STY Wolf, STY Kolibri, STY Fox. Ostale sorte so na primarno okužbo srednje občutljive, razen sorta STY Eagle, ki ima visoko odpornost na primarno okužbo hmeljeve peronospore. Vsekakor pa morate biti pozorni na okužbo in jo ustrezno zatreti, namreč uspešno varstvo pred primarno okužbo hmeljeve peronospore je izrednega pomena. V preglednici 1 so navedena dovoljena sredstva za varstvo hmelja pred primarno okužbo hmelja pred hmeljevo peronosporo. Glede na razvoj hmelja boste lahko fungicid Fonganil gold pri posameznih sortah hmelja, ki ste jih zgodaj obrezali, uporabili že v naslednjih dneh (podrobnosti navajamo v nadaljevanju).

Celotno obvestilo: docx [211 kB], pdf [659 kB].

PRIJAVA NA NAŠE ELEKTRONSKE NOVICE
© 2016 - 2024 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vse pravice pridržane. | Piškotki | Izjava o dostopnosti | Zemljevid strani